23 april Ännu en träff med nätverket

Har ni sett Claes Borgsrtröm debattartikel i DN idag?

Igår, lördag, träffades några av oss i nätverket igen. Vi summerade reaktionerna på vår insändare i NA (se nedan) och kunde konstatera att det finns många som stöder våra tankar om hur illa det är att män köper kvinnor som sexslavar. Men det finns fortfarande en hel del män som tycker att vi överdriver eller att vi är ute helt fel när vi vill bojkotta hela VM. Nu var det inte det som nätverket i Örebro skrev i artikeln. Vad vi ville, och fortfarande vill, är att få män att resonera om det vidriga i att det finns män som sätter samband mellan stora idrottsevangemang och att de måste få tillgång till att köpa kvinnor. Den debatten har vi i alla fall tagit några steg framåt.

Vi pratade också om att Nerikes Allehanda skrev en bra artikel där de också resonerade med idrottsprofiler från vårt län. Detta som ett resultat av vår artikel. Det är skönt att se att våra viktiga fotbollsledare tänker i samma banor som oss. Det tackar vi för och hoppas framöver att vi kanske kan inleda någon form av samarbete för att resonerar om män, jämställdhet och idrott framöver.

Ett annat tema som vi fortsätter prata om är hur vi ska komma vidare i att vara opinionsbildare för att det ska utvecklas krismottagning också för män i Örebro. Det behövs kunniga socialarbetare, terapeuter och psykologer som kan arbeta med män som slår. Men också att kunna arbeta med män i kris innan de blir våldsverkare. Det är också viktigt att vi får kunniga personer som arbetar med unga pojkar och män med alla de värderingar som gör att män anser sig har rätt att trakassera kvinnor hur som helst.

Ja, det hann vi prata om de två timmar vi möttes denna gång. Vi bestämde också att vi naturligvis träffas den tredje lördagen också i maj. Vilket är den 20 maj. Då är du välkommen att vara med i dialogen. Eller som vi också  kallar det, det goda samtalet om män och maskuliniteter.
Vi har också lite funderingar om vi kanske ska mötas i något form av kafésamtal samma dag. Vi får se vad vi mäktar med. Kom gärna med tankar och idéer om du läser det här.

Och du så här skriver Claes Borgström:


"Sexuella trakasserier och människohandel är två fenomen som befinner sig i var sin ände på samma skala, den som ger uttryck för en maktordning som säger att män ska vara överordnade kvinnor, vilket i förlängningen betyder att män ska ha rätt till kvinnors kroppar.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att detta är en öm punkt för många män, ett förhållande som inte får ifrågasättas, eftersom ett sådant ifrågasättande samtidigt riktar sig mot en central del i manligheten: att vi är män just för att vi är överordnade kvinnor. Denna överordning kommer till uttryck på alla områden i samhället, i alla kulturer och alla länder: män har mer politisk och ekonomisk makt, högre social och kulturell status än kvinnor."

Läs mer i DN som du kan
länka till här

En dag om män och mäns våld den 24 maj

Den 24 maj hålls en konferens i Örebro om män och mäns våld. Konferensen arrangeras av Länsgruppen för kvinnofrid. Det är en samverkan mellan Kriminalvårdsmyndigheten, Länsstyrelsen, Polismyndigheten, Regionförbundet i Örebro län, Åklagarmyndigheten, Örebro läns landsting, länets kommuner och kvinno- och brottsofferjourer. Även Män i Örebro är med på ett litet hörn i arrangerandet.

Gruppens planer är att under 2006 anordna utbildningsdagar med fokus på mannen, kvinnan och barnen.

Konferensen den 24 maj koncentrerar sig på män som utövar våld mot kvinnor. Dagen sker i samverkan med Örebro universitet och Män i Örebro för Kvinnofrid. Syftet med dagen är bland annat att fördjupa kunskapen om maskulinitet och våld, våldets uttryck, orsaker, innebörd och konsekvenser. Konkreta exempel kommer också att ges på hur man kan arbeta med män som utövar våld. Vi vill också skapa ett forum för diskussion om hur vi ska gå vidare med arbetet i Örebro län.

Föreläsare är bland andra historikern och genusforskaren David Tjäder, från Stockholms universitet och Marius Råkil som är psykolog och biträdande verksamhetsledare i Stiftelsen Alternativ til Vold i Oslo.

Konferensen är kostnadsfri. Mer information om programmet kan du få av Lilian Iwarsson-Sporrong, Örebro läns landsting 019 – 602 72 99 Anmälan kan du göra till Christina Larsson, Regionförbundet i Örebro på telefon 019 – 602 63 38, senast den 15 maj


Det är påsk den tredje lördagen denna månad

Den 15 april är den tredje lördagen denna månad, men det är också påskafton. Därför vill vi från Män i Örebro för kvinnofrid önska alla en Glad Påsk. Tyvärr vet vi samtidigt att detta är en helg, som liksom de andra större helgerna, inte kommer att bli så glad för en allt för stor mängd kvinnor och barn. Det finns många män som inte gör uppehåll i sitt förtryck av kvinnor, det finns alldeles för många män som misshandlar den kvinna de är tillsammans med, både psykiskt och fysiskt. Vi kan just nu inte annat än uppmana dessa män att söka sig till socialtjänsten, Mansforum eller landstingets mansmottagning Manfred för att ta hjälp för att komma från sitt felaktiga sätt att möta kvinnor.

 

Långsiktigt arbetar vi vidare med att förändra bilden av maskulinitet genom att fortsätta våra opinionsbildande träffar. Men den här månaden blir det den 22 april i stället. Platsen är densamma som du kan se i spalten här till höger.


3 april Tycker du att fotboll och sexhandel hör ihop?

I sommar är det fotbolls-VM i Tyskland och i anslutning till tävlingsarenorna upprättas bordeller och s.k "performence boxes", moduler för att göra sexköp lättillgängliga. Modulerna är mobila och dessa rullande bordeller är tänkta att hålla öppet intill aktuell matcharena. Tydligen skapar man också nya områden för gatuprostitution för att få fart på könshandeln. Meningen är att de miljoner män som besöker Tyskland för att se på fotboll också ska erbjudas kvinnor som sexslavar. För att kunna erbjuda detta ska tiotusentals kvinnor från främst Östeuropa komplettera den redan stora gruppen av prostituerade tyska kvinnor.
Hela detta tankesätt är för oss som verkar för kvinnofrid och mot sexism fullkomligt absurt. Den visar på en förtryckande kvinnosyn bortom vår fattningsförmåga.

Inför denna bordellmobilisering utan motstycke inställer sig några frågor. Har arrangörerna verkligen en riktig bild av fotbollsintresserade män som kommer till Tyskland för att se på fotboll? Vad säger ni svenska män som tänkt åka dit? Du man, känner du dig inte kränkt av denna bordellmobilisering - det tycks finnas en syn på oss som förutsätter att då vi samlas måste vi också ha tillgång till sexslavar.
Och vad säger Idrottsrörelsen lokalt i Örebro Län? Hör verkligen idrott och kränkande kvinnosyn ihop? Vi tycker att Örebro Läns fotbollförbund
ska ta bladet från munnen och protestera!

Tryggvi Adalsteinsson
Lars-Petter Alexandersson
Conny Boman
Anders Ejdeholt
Per Fridman
Björn Helgesson
Mats Hermansson
Anders Jonsson
Lars-Åke Larsson
Martin Lind
Lasse Persson
Ted Rylander
Tomas Wetterberg

Män för Kvinnofrid i Örebro