Träff med nätverket den 21 januari

Så har vi då haft ännu en träff i Örebros manliga nätverk för Kvinnofrid.

 

Den här gången hade två av männen påtagit sig uppdraget att inleda med en varsin stund med reflektion varför de själva tagit steget till att aktivt, i ett nätverk som vårt, engagera sig för att motverka mäns våld. Respektive inlägg gav en bra start för en spännande dialog mellan de 12 män som var med denna gång. (Åldersfördelningen i nätverkets träff den här lördagen var mellan 24 – 65 år). En dialog som rörde sig från det rent personliga till de strukturer vi alla befinner oss i. Könssamhällets, eller kanske vi ska säga manssamhällets, hinder för en fri uppväxt. Följande små meningar är referat från samtalet:

 

  • Är makten mer värd än goda relationer?
  • Makt försämrar relationer mellan människor.
  • Jag är trött på att associeras med ”idioter”. Alla män misshandlar inte kvinnor, men på grund av att några (allt för många) gör det kan inte en kvinna veta om jag är en av dem.
  • Samhällets orättvisor mellan kvinnor och män gör att jag vill engagera mig.
  • Demokrati – Rättvisa - Jämställdhet är begrepp som hör samman
  • Vi män är bra på att formulera bortförklaringar för makt.
  • Det har hänt något positivt de senaste åren som gör att män vill vara med i samtal som de vi har här, när vi i nätverket samlas.
 

Vi hade också ett förslag från en av männen om att göra något utåtriktat cafésamtal om det absurda i att Tyskland, som ska vara värd för fotbolls-VM, nu står i startgroparna för att bygga upp en kraftig bordellverksamhet. Detta för att de räknar med att behovet av att prostituera kvinnor ökar när så mycket män ska samlas. Vi in nätverket tycker naturligtvis det är viktigt att vara med att skapa opinion mott detta. Vi återkommer när det är dags för det offentliga samtalet om detta.

 

Vid förra träffen hade några av männen åtagit sig att förhöra sig om hur vi skulle kunna stödja Kvinnohuset i deras arbete med att utöka sitt kök. Nu har vi fått klart för oss att Örebro kommun tänker ställa upp med detta stöd. Vi går nu vidare för att se på vilket annat sätt vi rent konkret kan stödja Kvinnohuset.

 


 

Dessutom vill vi att någon från nätverket i Örebro ska vara med på Manliga nätverkets centrala årsmöte. Vi funderar till nästa gång om vem som ska bli vår representant och vi uppmanar också män här i Örebro att betala för medlemskap i centralorganisationen. Se länk här till höger.


Nästa gång vi träffas på Royal blir den 18 februari.
 

// Tomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback